Photon Energy a RayGen zprovoznili v Austrálii unikátní koncentrovanou solární elektrárnu

  • Elektrárna se nachází u města Carwarp (australský stát Viktorie) a do sítě regionu West Murray přidá 4 MW vysoce účinné fotovoltaické (FV) solární a 2,8 MW / 50 MWh (17 hodin) dlouhodobé elektrotermální úložné kapacity . 

  • Photon Energy má v plánu využít unikátní technologii RayGen také pro svou 200 MW FV solární elektrárnu kombinovanou se 115 MW elektrotermálním úložištěm v australském Yadnarie. 

  • Photon Energy Group uzavřela strategické partnerství a zároveň oznámila svou vstupní investici do společnosti RayGen v dubnu 2020. Dostala se tak do společnosti velkých investorů jako jsou AGL, Equinor, Chevron, SLB (nové jméno pro technologického giganta Schlumberger) a Australská agentura pro obnovitelné zdroje (ARENA).

Amsterdam/Sydney/Praha – 8. září 2023 – Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen "Photon Energy Group" nebo "společnost"), společnost s českými kořeny se sídlem v Amsterdamu, poskytující řešení pro solární energii a čistou vodu v Evropě a Austrálii, spolu s australskou technologickou společností RayGen Resources Pty Ltd („RayGen“), zprovoznili RayGen projekt – inovativní solární elektrárnu s elektrotermálním úložištěm u města Carwarp. 

“Jsme nadšeni, že můžeme oslavit zprovoznění solární elektrárny s úložištěm společnosti RayGen. Je to důležitý milník v rámci přechodu k čistým zdrojům energie nejen pro Austrálii,” řekl Georg Hotar, CEO Photon Energy Group. “Technologie RayGen přímo řeší problém nestability solární energie. Dodává elektřinu ve dne i v noci – ze solárního zdroje a z vlastního úložiště. Věříme, že tato technologie má potenciál rozšířit se ve větším měřítku, proto usilovně pracujeme na developmentu obdobné 200 MW solární elektrárny s úložištěm v Yadnarie v Jižní Austrálii. Tento projekt je již v pokročilé fázi developmentu.“ 
“Jsme nesmírně rádi, že můžeme s Photon Energy – naším důležitým partnerem a investorem v RayGen – oslavit tento úžasný milník. Photon Energy vstoupila do projektu Carwarp s příkladným odhodláním a v celém průběhu nám byla oporou svým know-how. Zprovozněním tohoto projektu se nyní s Photon Energy můžeme soustředit na další nadcházející projekty, zejména solární farmu Yadnarie,” řekl Richard Payne, CEO RayGen.   

Elektrárna RayGen v Carwarp přidá 4 MW vysoce účinné FV solární a 2,8 MW / 50 MWh (17 hodin) elektrotermální úložné kapacity do sítě regionu West Murray.

Photon Energy má na svých trzích rozpracované projekty o celkové kapacitě 1,2 GWp, včetně 200 MW FV solární elektrárny kombinované se 115 MW (až 24 hodin) elektrotermálním úložištěm s použitím technologie RayGen. Společnost očekává, že konečné rozhodnutí ohledně financování tohoto obřího projektu oznámí do poloviny následujícího roku. 

Photon Energy Group uzavřela strategické partnerství a zároveň oznámila svou vstupní investici do RayGen v dubnu 2020. Dostala se tak do společnosti velkých investorů jako AGL Energy, Equinor, Chevron, SLB (nové jméno pro technologického giganta Schlumberger) a Australská agentura pro obnovitelnou energii (ARENA).

Vedle rozpracovaných RayGen projektů investovala Photon Energy Group do společnosti RayGen od dubna 2020 několikrát. V high-tech společnosti si v současnosti drží 7,6% podíl.

Solární pole elektrárny RayGen Carwarp | © RayGen

Úložiště energie elektrárny RayGen Carwarp | © RayGen

O Photon Energy Groupphotonenergy.com 

Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a čistou vodu po celém světě. Své služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta od svého založení v roce 2008 postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 140 MWp a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 123,4 MWp. V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 1,2 GWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring FVE s kapacitou více než 540 MWp. Prostřednictvím plně vlastněné dceřiné společnosti Lerta má skupina licence na obchodování s elektřinou v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Lerta je třetím největším poskytovatelem služeb DSR pro polského provozovatele přenosové soustavy s nasmlouvanou kapacitou 134 MW na rok 2023 a prostřednictvím své virtuální elektrárny (VPP) sdružuje výrobce a spotřebitele energie s celkovým výkonem téměř 300 MW. Další významnou obchodní linií společnosti je Photon Water, poskytující řešení pro čistou vodu, jako je úprava a sanace vod, služby pro studny a další vodohospodářské služby. Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze, Frankfurtu a na přední německé online obchodní platformě XETRA. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii a po celé Evropě. 

O společnosti RayGenraygen.com

RayGen Resources Pty. Ltd. je australská technologická společnost investičně krytá firmami Equinor, AGL Energy, Photon Energy Group, SLB, Chevron Technology Ventures a Australian Renewable Energy Agency (ARENA). Hi-tech řešení pro solární výrobu a termální akumulaci energie se navrhuje a vyrábí v australském Melbourne, je chráněno šesti patentovanými rodinami. RayGen tvoří tým více než 60 expertů.

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464
E-Mail:  joanna.rzesiewska@photonenergy.com

 

 

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.